Voorwaarde: Notaris
Voor de schenking van je vastgoed heb je altijd een notaris nodig. Daar kan je niet aan ontsnappen.

Tarieven

Er kan een verlaging van de schenkbelasting bekomen worden als je als begunstigde de woning renoveert en energiezuiniger maakt. Om van dat verlaagd tarief te genieten moet je binnen de vijf jaar na de akte van schenking voor een bedrag van minstens 10.000 euro (exclusief btw) renovatiewerken laten uitvoeren. De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer, en je moet de facturen ervan kunnen voorleggen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je het tariefverschil terugbetaald.

Tip: vastgoed in schijven schenken
Het is mogelijk om vastgoed in schijven te schenken. Dat kan een slimme manier zijn om hoge tariefschijven te vermijden. In dat geval wordt er steeds slechts een deel van de woning geschonken. Als er minstens 3 jaar tussen twee schenkingen verloopt, wordt het gezien als twee aparte schenkingen.

Simulatie: Woning van 550.000 euro

Jeanne, een weduwe, woont in Vlaanderen. Ze bezit een herenhuis met een waarde van 550.000 euro. Ze heeft één dochter, Suzanne. Wat is nu de interessantste piste?

1. Erfenis

Jeanne besluit om de woning bij haar overlijden na te laten. Suzanne, haar dochter, betaalt op dat vermogen van 550.000 euro successierechten. Het bedrag daarvan is 100.500 euro of 18,27%.

2. Eenmalige schenking

Jeanne besluit om de woning in één keer te schenken aan haar dochter. Volgens het huidige tarief betaalt Suzanne hier 76.500 euro (of 13,91%) voor.

3. Schenking in schijven

Jeanne verkeert nog in goede gezondheid. Ze besluit om haar woning in vijf keer te schenken over een periode van 15 jaar.

Concreet: Jeanne schenkt elke keer 110.000 euro van de woning aan haar dochter. Suzanne betaalt hier met de huidige regeling 5 x 3.300 euro = 16.500 (of 3%) voor.

Overzicht

  • Tarief erfenis: 100.500 euro of 18,27%
  • Eenmalige schenking: 76.500 euro of 13,91%
  • Schenking in vijf schijven: 16.500 euro of 3,00%

4. Schenken met vruchtgebruik

Naast bovengenoemde opties, kan je ook nog schenken met vruchtgebruik. Op die manier kunnen ouders een woning schenken aan hun kinderen zonder successierechten te hoeven betalen. De woning zelf is dan al eigendom van de kinderen, maar de ouders behouden wel het vruchtgebruik. Ze blijven er dus gewoon wonen alsof ze de eigenaars zijn, maar wettelijk is de woning al eigendom van de kinderen. Informeer je goed bij je notaris wat de voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Auteur: SDC

Bronnen: Vlaanderen.be en notaris.be