BELG VERKIEST TUIN BOVEN GOED EPC WONING

Onderzoek van vastgoedwebsite Zimmo naar woningvoorkeuren Belg toont dat 2 op 3 niet bereid is om in een woning zonder tuin te wonen.

Vandaag publiceert vastgoedwebsite Zimmo haar onderzoek naar de vastgoedvoorkeuren van de gemiddelde Belg. Daaruit blijkt dat de stijgende rente de honger naar een eigen woning niet heeft kunnen stillen. Zo is maar liefst één op twee jongeren van plan om binnen vijf jaar een eigen woning te kopen. Het onderzoek toont een aantal opvallende conclusies. Zo zeggen twee Belgen op drie absoluut geen woning te willen kopen zonder tuin. Daarnaast zijn zeven op tien Vlamingen bereid hun woning te renoveren om deze energiezuiniger te maken. In Vlaanderen speelt de renovatieplicht daarbij een belangrijke rol.

Het is algemeen geweten dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Ondanks de stijgende rente komt hier niet meteen verandering in. Dat blijkt uit een onderzoek van Zimmo uitgevoerd door onderzoeksbureau Profacts bij 1000 Belgen. Zimmo is vandaag het tweede grootste vastgoedplatform van België en heeft meer dan 125 000 woningen in binnen – en buitenland online staan. Voor de zomer nam het bedrijf nog het merk en de klanten over van zijn Franstalige sectorgenoot Logic-Immo.be, waardoor het aantal vastgoedadvertenties in Brussel en Wallonië verdrievoudigd is op enkele maanden tijd. Zimmo.be telt zo’n 6,5 miljoen bezoeker per maand.

Kopen blijft populair

Uit het onderzoek van Zimmo blijkt dat Belgen ondanks de nakende recessie nog volop van hun eigen woning dromen. Zo plant één op vijf om binnen de vijf jaar een eigen woning te kopen, bij jongeren (18j-24j) gaat het zelfs om meer dan de helft. Hoewel de redenen om een gezinswoning te kopen heel uiteenlopend zijn, is de constante wel dat de beslissing vooral gedreven wordt door persoonlijke behoeften, zoals een veranderde gezinssituatie of niet meer willen huren. Slechts 14% koopt een woning omdat ze het zien als een investering.

Zij die de plannen langer dan vijf jaar uitstellen (ook één op vijf van de ondervraagden), doen dit niet omwille van de gestegen rente maar wel opnieuw omwille van persoonlijke redenen. Zo zegt 38% nog tevreden te zijn met de huidige woning, terwijl 32% vooral nog wil sparen. Bij slechts 20% van de respondenten speelt ook de hoop mee dat de rente in de toekomst zal dalen.

Bij Zimmo merken ze dat het aanbod groot blijft: “We zien op onze website dat het aantal zoekertjes niet afneemt, integendeel. Het afgelopen jaar zagen we in Vlaanderen een toename met iets meer dan 11%”, aldus Marjorie Vanbets, Woordvoerder bij Zimmo.

Belg wil een open bebouwing met drie slaapkamers en tuin

Het populairste woningtype onder de Belgen is de open bebouwing. Het is de wens van ruim de helft van de mensen die een gezinswoning plannen te kopen binnen vijf jaar. De woning hoeft daarbij niet nieuw te zijn, 51% verkiest zelfs een bestaande woning boven nieuwbouw.

Wat wel een absolute must blijkt voor de meesten is een tuin. Die is voor kopers zelfs belangrijker dan de EPC-waarde en de afstand van de woning tot het werk. Maar liefst 80% zegt dat een tuin een absolute noodzaak vormt, bij gezinnen met kinderen gaat het zelfs om 85%. Twee op drie ondervraagden gaat nog verder en zegt niet bereid te zijn om in een huis zonder tuin te wonen.

“We merken ook bij onze surfers dat de tuin voor vele Belgen een absoluut zoekcriterium is, meer nog dan een woning met een gunstig EPC-label. Als we echter kijken naar het aanbod van woningen met een tuin die vandaag te koop staan, dan stellen we al snel vast dat dit er veel te weinig zijn om 80% van de Belgen een eigen tuin te kunnen bieden. Mogelijk kan er hier naar alternatieve oplossingen worden gekeken. Zo merken we uit de bevraging dat ongeveer 1 op 3 open staat voor een gemeenschappelijke tuin, die kan met een beperkte oppervlakte verschillende gezinnen bedienen van een mooi stukje groen”, aldus Marjorie Vanbets van Zimmo.

Renovatieplicht drijft verbouwingen

Eens een droomwoning gevonden, is de Belg bereid om de handen uit de mouwen te steken om deze energiezuiniger te maken. Zo stelt Zimmo vast dat maar liefst 7 op 10 Vlamingen die binnen 5 jaar een gezinswoning willen kopen ook bereid zijn om deze woning te renoveren als dit de energie-efficiëntie ten goede komt. In Wallonië gaat het zelfs om 8 op 10 mensen. De voornaamste beweegreden hierbij is het drukken van de stijgende energiekosten, maar in Vlaanderen speelt ook de renovatieplicht een belangrijke rol.

Het behalen van een gunstige EPC-waarde heeft dan ook een sterke impact op de Vlaamse renovaties. Zo wil 63% van de Vlamingen met een aankoopintentie de EPC-score van hun woning binnen vijf jaar naar EPC-score A brengen. Mocht de renovatieplicht niet bestaan, zouden de cijfers er wel eens anders kunnen uitzien. Zo zegt 45% hun woning niet energie-efficiënter te maken mocht de verplichting niet bestaan.

Ook Zimmo merkt dat de EPC-score steeds belangrijker wordt voor kopers, dit uit zich concreet in een prijsstijging van woningen met EPC-score A “We zagen in Q2 van 2023 een stijging van 12% in de gemiddelde verkoopprijs van appartementen met EPC-score A, bij huizen ging het om een stijging van 3,15%. Het toont aan dat energie-efficiënte een belangrijk criterium is bij de aankoop van een nieuwe woning”, aldus Marjorie Vanbets.

U kan het aanbod van woningen raadplegen op de website van Immo Arnauts.